Aktiviteter

Vi erbjuder många aktiviteter som sport, friluftsliv och undervisning för de boende, ofta i samarbete med föreningar och frivilligorganisationer. Genom att aktivera de boende i deras vardag skapas dagliga rutiner som gör att livet på asylboendet känns lite mer normalt.

Vi anordnar tillsammans med föreningar och frivilligorganisationer aktiviteter såsom exempelvis språkundervisning, dans, sång, träning, friluftsliv, innebandy, fotbollsturneringar, basketturnering. Många av dem som kommer till Sverige är idrottsintresserade och vår ambition är att de ska fortsätta att vara aktiva i de idrotter de varit aktiva inom tidigare.

Ett exempel på en lyckad insats började med ett samtal över en lunch tillsammans med de boende. En av killarna, 21-åriga Mehran Bagheri berättade att han spelat vattenpolo i sitt hemland Iran. Efter lunchen kontaktade vår personal Västerås Simsällskap (VSS) för att höra om de hade träning i vattenpolo. De berättade att det var några glada amatörer som tränade ett par gånger i veckan och Mehran var välkommen att komma dit för att delta.

Vår föreståndare Robert Axelsson är god vän med en person som driver ett grossistföretag för utrustning och kläder till simning och vattensport. En dag efter jobbet tog Robert med Mehran till Olanderswim.se, ägaren Valter sökte på Mehrans namn och hittade en bild från prisutdelningen när han precis vunnit guld i de asiatiska mästerskapen med Irans landslag. Olanderswim.se erbjöd sig att sponsra Mehran med simkläder och annan utrustning som han behövde för att kunna börja träna igen. Idag tränar Mehran med Västerås simsällskap vattenpolo och följer med stadens två bästa spelare till Stockholm två gånger i veckan för att träna med svenska mästarna Hellas. Mehran har erbjudits en praktikplats i badhuset och hans träningskompisar har blivit bra kompisar som försöker hjälpa Mehran att få jobb här i Västerås.

Vi har även samarbete med ett antal frivilligorganisationer som hjälper till med olika aktiviteter, vilket vi är oerhört tacksamma för. De hjälper våra boende med exempelvis:

  • Språkundervisning
  • Konserter
  • Idrottsevenemang
  • Dans
  • Lek
  • Sång
  • Promenader
  • Umgänge med svenskar